No własnie juz nie długo świeta a jak tam Wasze przygotowania ? Pierniczki juz upieczone ? Jak widac na zdjeciu u mnie juz pieczenie rozpoczete :) z mała pomoca synia , mniammm
A dla tych wszystkich ktorzy jeszcze nie zabrali sie za pierniczki pyszny i baaardzo pachnacy przepis polecam i zycze udanych wypiekow :)
Pierniczki korzenne
Pierniczki korzenne
Składniki:
Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.
Kulę ciasta wkładam do lodówki. Kiedy się chłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia, przygotowuję foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję, układam na blasze w niewielkich odstępach.
Piekę ok. 10-15 min (naj lepiej sprawdza i pilnowac koloru) w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!
- 250 g mąki (pszennej lub gryczanej bezglutenowej)
- 125 g margaryny Palmy
- 100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię
- proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- otarta skórka z cytryny
Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.
Kulę ciasta wkładam do lodówki. Kiedy się chłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia, przygotowuję foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję, układam na blasze w niewielkich odstępach.
Piekę ok. 10-15 min (naj lepiej sprawdza i pilnowac koloru) w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz